Je chytrá domácnost stále jen snem z budoucnosti?

Ještě před pár lety byla myšlenka, že dům se bude aktivně snažit nám ulehčit žití v něm spíše jak z pera sci-fi spisovatelů a případné provedení této myšlenky alespoň v té nejzákladnější podobě jen v rukách těch nejbohatších. Dnes už tomu tak být nemusí. Chytrá domácnost není jen pro bohaté. Její pořízení vlastně může být levnější než sami čekáte.

Co to vlastně je?

Co vlastně taková chytrá domácnost obnáší? Chytrá domácnost je domácnost, která využívá chytrých zařízení a spotřebičů, a umí se tak do určité míry řídit sama a pomáhat nám tak, čímž šetří náš čas i náklady. Do jaké míry, to už záleží jen na tom, co vše je do ní a její centrální aplikace zapojeno. Míra její chytrosti je tak prakticky neomezená - dobře provedená chytrá domácnost Vám vždy umožní zapojit více chytrých zařízení, jsou-li všechny komponenty kompatibilní.

Naprostá bezpečnost

Může se jednat například o zvonek s kamerou a mikrofonem, který Vám umožní mluvit s příchozími a případně jim i otevřít, aniž byste se zvedli z pohodlí Vašeho gauče, nebo vůbec byli doma. Okna se můžou sama zavřít a dveře samy zamknou při Vašem odchodu a Vy tak nemusíte řešit, jestli jste na něco nezapomněli.

Zvonek s kamerou a mikrofonem

Navíc nepotřebujete klíče. Otevřít si můžete otiskem prstu, nebo pomocí Vašeho mobilu. Pokud nejste doma, Vaše domácnost se může chovat, jako by v ní někdo byl, pomocí rozsvícení světel v noci, a odradit tak případné lupiče. A pokud si to lupiči nerozmyslí, budete o jejich vzniku okamžitě informováni, a stejně tak i bezpečnostní složky. Potřebujete, aby Vám soused během dovolené přišel zalít kytky? Můžete nastavit přístupový profil, který bude přesně jen k tomuto účelu a pustí ho jen do těch místností, které potřebuje a jen v určitou dobu.

NFC přístup

Pohodlí a méně práce pro Vás

Chtěli byste ještě spát, ale sluníčko Vám svítí do postele? Nemusíte se bát, chytrá domácnost sama může stáhnout žaluzie, aniž byste se tak museli vzbudit nebo vstát z postele. Pokud potřebujete vstát, může Vám na probuzení zahrát Vaši oblíbenou muziku, rozsvítí světla, je-li venku ještě tma, a kávovar v kuchyni začne rovnou vařit kávu a vše jen tak připraveno, jen co vylezete z postele. Chytrá lednička eviduje svůj obsah a rovnou Vám tak může připravit nákupní seznam. Chytrá trouba se zase postará o přípravu jídla podle receptu, který jí zadáte. Může tak hlídat teplotu a dobu pečení, a jakmile je jídlo hotové, upozorní Vás na mobilu, že můžete jít jíst.

Inovujte postupně!

Bojíte se, že by to najednou byla moc velká změna? Že se v tolika možnostech najednou ztratíte? Můžete začít s pár funkcemi a časem jen přidávat další. Používáme systém Loxone, který umožňuje postupné přidávání všech kompatibilních zařízení.

Chytrá domácnost - pohodlí a méně práce

Můžete tak jen časem přidat nová chytrá zařízení, aniž byste museli obměnit ty stávající. Všechna zařízení jsou od jednoho výrobce a nemusíte se tak obávat, že by se spolu nepohodla. Tvoří spolu perfektně propojený celek. Ovládání tohoto celku navíc funguje i bez internetu a cloudu. Nemusíte se tak bát o Vaše data. 

Pokud máte nějaké otázky ohledně chytré domácnosti, neváhejte nás kontaktovat a my Vám rádi odpovíme na všechny Vaše otázky. Je to domácnost, která má sloužit Vám na míru a je tak důležité, abyste věděli, do čeho jdete.