Fotovoltaika od ČEZ, EON vs systém Alpha Storion

Pokud i vy uvažujete nad instalací fotovoltaiky na svůj dům, jistě jste už narazili na problém nerovnoměrné a kolísavé produkce energie, která nemusí časově odpovídat vaší spotřebě. V denní dobu, kdy fotovoltaika produkuje nejvíce energie ze slunce často nejste doma a nestačíte tak velký přísun energie adekvátně využít. Naopak pokud se vracíte večer domů z práce a děti ze školy, spotřeba výrazně stoupá, avšak okamžitá výroba elektřiny již zase není taková jako v pravé poledne, kdy svítilo sluníčko. Jak tedy tuto přirozenou nerovnováhu srovnat, tak abyste si vlastní energie užívali po celý den a nebyli ničím omezováni? Odpovědi na tuto otázka je samozřejmě její akumulace. Jaké možnosti řešení uložení energie aktuálně najdete na trhu a co vám můžeme nabídnout my?

EON fotovoltaika a její virtuální baterie

Fotovoltaika od EONu nabízí na první pohled zajímavou možnost „uložení“ přebytečné energie do tzv. virtuální baterie. Jde o systém, který dovoluje vlastní nadbytečnou výrobu v určitý čas převést do distribuční sítě a následně čerpat z ní přesně takové množství, které jste odvedli v jinou dobu, kdy jste energii nebyli schopni efektivně využít. Podmínkou je však nutnost instalace samotné fotovoltaiky od EONu, jinak není možné funkci virtuální baterie využívat. Zároveň každý zákazník, který by takové řešení chtěl používat, musí dopředu plánovat, kdy si uloženou energie „vyzvedne.“ Bohužel samotné zpětné čerpání energie není zdarma a tato služba je zpoplatněná. Například za nejnižší množství 1 MWh/rok zaplatíte 49 korun za měsíc. S rostoucími jednotkami se pochopitelně poplatek zvyšuje. Ke zpoplatnění dojde z důvodu nákladů distributora elektřinu směřovat efektivně jinde.

Společným charakteristickým znakem virtuálních baterií je omezený maximální výkon fotovoltaického systému do 10 KWp. Tuto podmínku musí splnit nejen zájemci EON fotovoltaiky ale také například fotovoltaiky od ČEZu, který podobný systém také nabízí. Z principu fungování tohoto bateriového systému je také nutné zapojení vaší sluneční elektrárny k distribuční síti a ostrovní systém zapojení je tak v tomto řešení vyloučen. Vzhledem k tomu, jak virtuální baterie funguje, je zřejmé že se jedná o jistou alternativu k běžnému přeprodávání elektřiny ze svých zásob distributorovi.

EON fotovoltaika a její virtuální baterie

Battery box nabízí fotovoltaika od ČEZu

Společnost ČEZ nabízí kromě výše zmíněné technologie také fyzickou baterii nazvanou Battery Box. Ta umožňuje vyrobenou energii u vás uložit a následně opět využít až to bude vaše spotřeba vyžadovat. Nevýhodou řešení Battery Boxu u fotovoltaiky ČEZ je použití starších měničů, jejichž nominální účinnost sice dosahuje až 95% ale v případě nižší produkce energie ze slunce spotřebuje samotné zařízení mnoho elektrické energie. To je patrné z vyššího zahřívání systému, které musí být dobře ochlazováno, což zase způsobuje jistý hluk. Celková cena ČEZ fotovoltaiky na klíč začíná na 289 000 korun při ploše domu do 100 m2 bez dotace. Menší investici než si žádá ČEZ fotovoltaika a propracovanější správou energie i pokročilou technologii nabízí fotovoltaický systém německého výrobce Alpha Ess.

Battery box nabízí fotovoltaika od ČEZu

Fotovoltaika se systémem Alpha Storion

Námi využívaný systém Alpha Storion se u nás osvědčil napříč několika lety co ho našim spokojeným zákazníkům instalujeme a zároveň i sami používáme. Umožňuje přesně dimenzovat výkon bateriového systému vzhledem k vašim požadavkům na fungování domu. Nemusíte tak mít strach, že budete mít systém o příliš nízkém výkonu nebo zase předimenzovaný. Správně zvolená baterie vám zajistí minimální 80% návratnost nejpozději do 15 let, avšak zpravidla na ni dosáhnete mnohem dříve.

Unikátní systém Energy Managementu (EMS), který má zabudovaný pouze systém Alpha Storion zajišťuje profesionální správu produkce, ukládání a čerpání elektrické energie. Nejde pouze o použití kvalitních LiFePO4 baterií, které dosahují až 12000 cyklů o čemž si jiné baterie mohou nechat zdát, ale o udržení takové funkčnosti po dlouhá léta právě díky EMS. To vyhodnocuje rizika jak z hlediska krátkodobého tak dlouhodobého využívání baterií na úrovní jednotlivých článků. Na produkty společnosti Alpha Ess je poskytována 10-ti letá záruka, avšak komponenty běžně spolehlivě fungují i 30 let. Zmíněné kvalitní součástky pak nedovolují ani neudržitelné přehřívání systému, a tedy vysokou spotřebu.

Německý výrobce si svých zákazníků cení na tolik že nabízí nepřetržitý online monitoring svého produktu. Celý rok a každou hodinu dne vám bezplatný monitoring, neustále aktualizovaný, zajistí bezchybný provoz celého vašeho systému. Nebudete zaskočeni ani ve chvíli, kdy by došlo k neočekávané odstávce z distribuční sítě nebo k náhlým výkyvům počasí, neboť vám systém vždy zajistí všechnu důležitou energie pro vaše zařízení.

Fotovoltaika se systémem Alpha Storion
 

Pokud chcete vyřešit otázku akumulace sluneční energie i vy a konečně se odhodlat zapojit a používat fotovoltaický systém na maximum, jehož počáteční cena vás příjemně překvapí, rádi vám nabízíme naše řešení, které spatřujeme v systému Alpha Storion.