Jakou baterii pro solární elektrárnu na Váš dům?

Pokud si Vás dům vybavíte solárními panely, stává se Váš dům malou solární elektrárnou. Jak se ale vyhnout tomu, aby se ve špičce vyrobená energie prodávala za nevýhodné ceny distributorům a Vy ji poté nemuseli večer opět kupovat zpět, jak slunce zapadne a vy najednou energii potřebujete? Pořiďte si baterii, v které můžete svou vyrobenou energii uskladnit pro pozdější potřebu!

Ostrovní solární elektrárna? Co to je?

Ostrovní solární elektrárna je pojem pro solární elektrárnu, která není připojena k distribuční soustavě. Taková fotovoltaická elektrárna v danou chvíli vyrobí kolik je potřeba pro okamžitou spotřebu. Přebytky může uložit do baterii - pokud je hybridní ostrovní. 

Svou energii vyrobí přes den, když svítí slunce, a poté ji využívá později pro svou vlastní potřebu. Ostrovní solární elektrárna je zcela izolovaná, což není pro rodinné domy úplně vhodné, protože se při více dnech špatného počasí mohou ocitnout bez proudu, ale je to vhodné například pro opuštěnou chatu v horách nebo samotu u lesa.

Hybridní fotovoltaická elektrárna (HFVE) je to nejlepší řešení pro rodinné domy, protože se v případě, že naskladněná energie dojde, začnete plynule odebírat z distribuční sítě a tak se nestane, že by elektřina došla. Navíc na pořízení hybridní solární elektrárny lze čerpat dotace od státu v rámci programu Nová zelená úsporám, kdy můžete dostat příspěvek na zřízení HFVE až do 50% nákladů do výše 200 000 Kč. Díky tomu nikdy nebyl přechod na solární panely lehčí!

Dotace Nová zelená úsporám na hybridní fotovoltaickou elektrárnu

Jaká baterie je ta nejlepší?

Na trhu se dá setkat se spoustou baterií pro solární elektrárny, ale ty se zpravidla dají rozdělit na olověné a lithiové. Olověné akumulátory se používaly hlavně dříve a pro spoustu lidí už jsou zastaralé a překonané těmi lithiovými. V poslední době ovšem prošly značnou obměnou, která jim pomohla překlenout některé jejich nedostatky. Stále jsou ovšem větší a těžší, a zaberou tak více místa, což u rodinných domů může představovat problém. Proto v našich fotovoltaických systémech Alpha Storion od prověřeného německého výrobce Alpha Ess používáme lithiové baterie. Exkluzivní LiFePO4 baterie fungují na bázi lithium-železo fosfátů a jsou tím nejlepším, co na trhu najdete za přijatelnou cenu. Mezi jejich přednosti patří především jejich dlouhá životnost a jejich kvalitní funkčnost i během velkých teplotních výkyvů. 

Jaká baterie je nejlepší?

Přesně to, co hledáte!

Nabízíme více modulovatelnou velikost baterie, můžete si tak vybrat velikost baterie, které pokryjí Vaši spotřebu, aniž by zbytečně energie v baterii ležela nevyužitá. Baterie je modulovatelná po 8,2 kW a to až do velikosti 49,2 kWh!!!  Fotovoltaický systém Alpha Storion se navíc k baterii chová mimořádně šetrně, aby jí zajistil co nejdelší možnou životnost. Díky systému EMS zabraňuje, aby byla baterie přetěžována. Systém BMS zase zajišťuje, aby byla baterie a všechny její články zatíženy rovnoměrně. Navíc umožňuje v případě potřeby zapojit další baterie. Baterie Vám tak vydrží po dlouhou dobu se zárukou deseti let a bude tak velmi dobrou investicí, díky které ušetříte spoustu peněz za elektřinu a systém se rychle proplatí. Fotovoltaický systém Alpha Storion také disponuje funkcí Back-Up. To znamená, že v případě výpadku elektřiny z distribuční soustavy, můžete začít odebírat energii pro vybrané spotřebiče přímo z FV a to buď z baterii nebo přímo ze sluníčka. V tuto chvíli se vaše fotovoltaická elektrárna stane prakticky ostrovní.

Máte otázky? Napište nám!

Pokud máte k našemu systému Alpha Storion nebo k bateriím do solárních elektráren jakékoliv otázky, neváhejte nás kontaktovat. Rádi Vám poradíme a pomůžeme Vám s výběrem baterie, která bude pro Vás a Váš dům to nejvhodnější řešení. Navíc Vámi vybraný systém nainstalujeme a zkrátka vyřídíme vše, co je potřeba. Jsme firma se 7 lety praxe v tomto oboru a máme tak bohaté zkušenosti s výběrem a instalací fotovoltaických systémů.