Fotovoltaika na chatu je výhodnější, než se na první pohled zdá!

Přemýšlíte, jak zajistit, aby Vaše chata měla přístup k elektřině? Nebo zde elektřinu už máte, ale je zbytečně drahá? Pak Vaše řešení možná leží ve fotovoltaické elektrárně na chatu. Fotovoltaika u nás v poslední době zažívá boom a solární panely se objevují na více a více střechách. Co ale s chatou? Je fotovoltaika na chalupě stále dobrou investicí?

Energeticky soběstačné řešení

Díky fotovoltaickým panelům na chatě může mít Vaše chata přístup k elektřině i bez připojení k vzdálené distributorské síti. Nebudete tak muset řešit logistický problém jak natáhnout přípojku až někam na samotu u lesa. Navíc můžete fotovoltaiku na chatě využít třeba i k ohřevu vodu. Vaše chata tak bude soběstačná co se energií týče. Kvalitně provedená fotovoltaika na chalupě vydrží v provozu po spoustu let. Nemusíte se tak bát, že by Vám odešla dříve, než by se stihla proplatit.

Moderní systém Alpha Storion

Panely ovšem samy o sobě žádnou díru do světa neudělají. Je důležité k ním mít systém, který bude umět získanou energii dobře využít. Jedním z takových systémů je i námi dodávaný systém Alpha Storion od německé firmy Alpha Ess. Umožní Vám například energii vyrobenou v poledne, kdy slunce svítí nejjasněji, uložit do baterií. Takto uloženou energii tak můžete využít později, když se slunce schová za obzor. Navíc je systém k baterii maximálně šetrný a zajistí tak, že Vám dlouho zůstane funkční s co nejvyšší kapacitou.

Nově v programu Nová zelená úsporám

Nová zelená usporám pro chyty a chalupy

V nejnovější vlně dotačního programu Nová zelená úsporám je navíc umožněn příjem žádostí o dotaci z rekreačních budov, jako jsou chaty a chalupy. Podmínkou k jejich přijetí ovšem stále zůstává nutné obývání objektu. Pokud se tak chcete přestěhovat na chalupu na samotku u lesa, nově budete moci na solární elektrárnu na chatu čerpat dotace. Ty mohou dosáhnout až 50% nákladů a výše 225 000 korun.